Recepty Žemlovka s tvarohem, jablky a hruškami

Žemlovka s tvarohem, jablky a hruškami

Ingredience

  • 1 vánočka (ideálně starší)
  • 3 jablka
  • 2 hrušky
  • 300 ml polotučného mléka Tatra
  • 3 vejce
  • 250 g tučného tvarohu Tatra
  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 3 lžíce cukru krystal
  • tradiční máslo Tatra
  • špetka soli

Postup

  1. Nejprve si připravte tvarohovou náplň. Ve větší misce smíchejte oba tvarohy a oslaďte cukrem moučka.
  2. Do dvou větších misek oddělte vejce na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s mlékem. Bílky dejte zatím bokem.
  3. Do máslem vymazaného pekáče naskládejte na tenčí plátky nakrájenou cca polovinu vánočky. Menší částí směsi rozmíchaných žloutků s mlékem potřete plátky vánočky. A přidejte polovinu tvarohové náplně.
  4. Jablka a hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na čtvrt kolečka. Naskládejte ve vyšší vrstvě do pekáče.
  5. Ovoce posypte vanilkovým cukrem, skořicí a zatřete zbylou tvarohovou náplní. Zaskládejte druhou polovinou vánočky nakrájenou na plátky a zalijte zbylými žloutky s mlékem.
  6. Nahoru ještě nakrájejte tenké plátky másla. Vánočkovou žemlovku pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 30 minut.
  7. Zatímco je žemlovka v troubě, ušlehejte bílky s cukrem krystal a špetkou soli do tuhého sněhu. Po 30 minutách pečení vyjměte žemlovku na chvíli z trouby, zavřete dvířka, aby se v troubě stále udržovala vyšší teplota.
  8. Sníh natřete na žemlovku, lžičkou či vidličkou můžete ozdobit povrch a vložte zpět do trouby. Žemlovku pečte dozlatova, nebude to trvat déle než 10 minut.

Použité produkty