Recepty Vláčná piškotová roláda s třešněmi a Pikaem

Vláčná piškotová roláda s třešněmi a Pikaem

Ingredience

  • 5 vajec
  • 110 g cukru krupice
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

 

Náplň:

  • 250 g smetany ke šlehání 30% Tatra
  • 250 g tučného tvarohu Tatra
  • 1–2 lžíce cukru moučka
  • třešňový nebo višňový džem

 

Na ozdobu:

  • smetana ke šlehání 30% Tatra
  • třešně nebo višně
  • tuba Pikao

Postup

  1. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky ušlehejte se špetkou soli, v jiné misce vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny, přibližně 10 minut.
  2. Pak snižte otáčky, přidávejte postupně olej a nakonec pomalu i mouku s kypřicím práškem.
  3. Rozehřejte troubu na 175 °C horní dolní pečení, rozetřete hotové těsto na plech vyložený pečicím papírem a pečte 12–15 minut dozlatova. Propečenost otestujte špejlí – pokud je po vytažení suchá, máte hotovo.
  4. Těsto sundejte z plechu, přikryjte ještě jedním listem pečicího papíru, zlehka zarolujte a nechte takto vychladnout.
  5. Smetanu vyšlehejte dotuha, poté přidejte tvaroh a cukr a pomalu ještě trochu prošlehejte.
  6. Rozbalte roládu, sundejte jeden list pečicího papíru, korpus potřete džemem, krémem a zarolujte napevno.
  7. Nechte vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně do druhého dne.
  8. Pak polijte hotovou roládu Pikaem, ozdobte šlehačkou a čerstvými třešněmi nebo višněmi.

Použité produkty