Ingredience
- 5 vajec
- 110 g cukru krupice
- 130 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
Náplň:
- 250 g smetany ke šlehání 30% Tatra
- 250 g tučného tvarohu Tatra
- 1–2 lžíce cukru moučka
- třešňový nebo višňový džem
Na ozdobu:
- smetana ke šlehání 30% Tatra
- třešně nebo višně
- tuba Pikao
Postup
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky ušlehejte se špetkou soli, v jiné misce vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny, přibližně 10 minut.
- Pak snižte otáčky, přidávejte postupně olej a nakonec pomalu i mouku s kypřicím práškem.
- Rozehřejte troubu na 175 °C horní dolní pečení, rozetřete hotové těsto na plech vyložený pečicím papírem a pečte 12–15 minut dozlatova. Propečenost otestujte špejlí – pokud je po vytažení suchá, máte hotovo.
- Těsto sundejte z plechu, přikryjte ještě jedním listem pečicího papíru, zlehka zarolujte a nechte takto vychladnout.
- Smetanu vyšlehejte dotuha, poté přidejte tvaroh a cukr a pomalu ještě trochu prošlehejte.
- Rozbalte roládu, sundejte jeden list pečicího papíru, korpus potřete džemem, krémem a zarolujte napevno.
- Nechte vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně do druhého dne.
- Pak polijte hotovou roládu Pikaem, ozdobte šlehačkou a čerstvými třešněmi nebo višněmi.