Recepty Velikonoční zajíčci

Velikonoční zajíčci

Ingredience

  •  140 g másla Tatra (studeného)
  • 210 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce holandského kakaa

 

Karamelový krém:

  • 200 g Salka karamel
  • 125 g másla Tatra (pokojové teploty)
  • 1 hrst mletých oříšků

 

Bílková poleva:

  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky bílku
  • cukr moučka dle potřeby

Postup

  1. Ze studeného másla nakrájeného na kousky a mouky vypracujte drobenku. Přidejte cukr, rum, žloutky a rychle vypracujte těsto. Rozdělte ho na polovinu a do jedné části přidejte ještě skořici smíchanou s kakaem.
  2. Pracujte opravdu rychle, ať je těsto hladké, ale příliš se nezahřeje (máslo by mělo zůstat studené). Hotové těsto zabalte do fólie a nechte vychladit v lednici min. 1 hodinu, ale ideálně přes noc.
  3. Vychlazené těsto vyválejte na 3mm plát a vykrajujte tvary zajíčků (vždy po dvojicích).
  4. Sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 6 minut při teplotě 175 °C. Jakmile začnou okraje růžovět, sušenky vyndejte a nechte je zchladnout.
  5. Karamelový krém připravte vyšleháním Salka se změklým máslem. Na závěr přidejte mleté oříšky a dobře promíchejte. Krém přendejte do zdobicího sáčku a nechte vychladit. 
  6. Sušenky spojte krémem a dle fantazie dozdobte bílkovou polevou. Na tu stačí smíchat citronovou šťávu s bílkem a poté postupně přisypávat prosátý cukr dle potřeby, dokud pomocí lžíce neutřete hustou polevu.

Použité produkty