Recepty Velikonoční beránek se Salkem

Velikonoční beránek se Salkem

Ingredience

Těsto:

  • 6 vajec
  • 1 tradiční máslo Tatra
  • 1 plechovka Salko tradiční
  • 100 ml plnotučného mléka Tatra
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 kypřicího prášku
  • 80 g nasekaných ořechů (např. vlašských)
  • sůl

 

Na ozdobu:

  • moučkový cukr na posyp

 

Na přípravu:

  • tuk na vymazání formy
  • mouka na vysypání formy

Postup

  1. Důkladně vymažte a vysypte formu. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Žloutky nejprve oddělte od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Ke žloutkům přidejte změklé máslo a vyšlehejte, aby se vše spojilo.
  3. Do mouky přimíchejte kypřicí prášek a nasekané ořechy.
  4. Do směsi másla a žloutků přidejte plechovku Salka, mléko a suchou směs ingrediencí. Nakonec zlehka vmíchejte vyšlehaný sníh.
  5. Těsto nalijte do připravené formy na beránka a pečte 45–50 minut.
  6. Špejlí zkontrolujte, jestli je beránek dostatečně propečený. Nechte ho vychladnout ve formě alespoň 3 minuty, aby se těsto od formy lehce odlepilo a beránek vám šel dobře vyklopit.
  7. Nakonec můžete poprášit moučkovým cukrem.