Recepty Velikonoční beránek netradičně, s tradičním Salkem

Velikonoční beránek netradičně, s tradičním Salkem

Ingredience

Těsto: 

  • 250 ml mléka, 
  • 30 g čerstvého droždí, 
  • 500 g mouky, 
  • špetka soli, 
  • 100 g cukru krystal, 
  • 2 žloutky, 
  • 50 g másla (nejlépe napůl máslo a napůl sádlo)

 

Náplň:

  • 2 tvarohy v alobalu (nebo vykapané vaničkové tvarohy přes plátýnko), 
  • 200 ml mléka, 
  • 1 balení vanilkového pudinku, 
  • polovina plechovky Salko tradiční, 
  • dva plátky másla

 

Na dokončení: 

  • 1 vejce, 
  • 2 lžíce másla, 
  • druhá polovina Salko tradiční

Postup

  1. Na těsto dejte do misky mouku, sůl, droždí, cukr, zalejte vlažným mlékem a nechte 10 minut stát. Pak promíchejte, přidejte žloutky, změklé máslo a vymiste v hladké nelepivé těsto (pokud by příliš lepilo, přidejte trošku mouky) a nechte kynout 90 minut.
  2. Mezitím si připravte náplň. Uvařte vanilkový pudink (jen 200 ml mléka a pudinkový prášek, bez cukru), smíchejte s polovinou plechovky tradičního Salka, položte shora dva plátky másla, nechte vychladnout a pak krátce vyšlehejte s tvarohem.
  3. Větší část vykynutého těsta rozválejte na obdélník, potřete náplní, smotejte jako roládu a nakrájejte jako na šneky, cca 2 cm široké. Můžete ostrým nožem nebo krájet nití jako knedlíky, nedeformují se tvary.
  4. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla beránka. Na hlavu naplňte těsto tvarohem jako buchtu a přidejte detaily jako nožičky, rohy, oči. 
  5. Zbylé „šneky“ upečte na druhém plechu či pekáčku samostatně, nebo vytvoříme druhého beránka. 
  6. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C horní spodní ohřev, dozlatova. Pokud by byla hlava příliš brzy zlatá a tělo ještě ne, překryjeme ji alobalem a takto dopečeme, dokud není dozlatova upečen celý beránek. Ihned po upečení potřete rozpuštěným máslem a servírujte. Zbylé Salko můžete použít jako polevu

Použité produkty