Ingredience
Těsto:
- 250 ml mléka,
- 30 g čerstvého droždí,
- 500 g mouky,
- špetka soli,
- 100 g cukru krystal,
- 2 žloutky,
- 50 g másla (nejlépe napůl máslo a napůl sádlo)
Náplň:
- 2 tvarohy v alobalu (nebo vykapané vaničkové tvarohy přes plátýnko),
- 200 ml mléka,
- 1 balení vanilkového pudinku,
- polovina plechovky Salko tradiční,
- dva plátky másla
Na dokončení:
- 1 vejce,
- 2 lžíce másla,
- druhá polovina Salko tradiční
Postup
- Na těsto dejte do misky mouku, sůl, droždí, cukr, zalejte vlažným mlékem a nechte 10 minut stát. Pak promíchejte, přidejte žloutky, změklé máslo a vymiste v hladké nelepivé těsto (pokud by příliš lepilo, přidejte trošku mouky) a nechte kynout 90 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Uvařte vanilkový pudink (jen 200 ml mléka a pudinkový prášek, bez cukru), smíchejte s polovinou plechovky tradičního Salka, položte shora dva plátky másla, nechte vychladnout a pak krátce vyšlehejte s tvarohem.
- Větší část vykynutého těsta rozválejte na obdélník, potřete náplní, smotejte jako roládu a nakrájejte jako na šneky, cca 2 cm široké. Můžete ostrým nožem nebo krájet nití jako knedlíky, nedeformují se tvary.
- Skládejte na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla beránka. Na hlavu naplňte těsto tvarohem jako buchtu a přidejte detaily jako nožičky, rohy, oči.
- Zbylé „šneky“ upečte na druhém plechu či pekáčku samostatně, nebo vytvoříme druhého beránka.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C horní spodní ohřev, dozlatova. Pokud by byla hlava příliš brzy zlatá a tělo ještě ne, překryjeme ji alobalem a takto dopečeme, dokud není dozlatova upečen celý beránek. Ihned po upečení potřete rozpuštěným máslem a servírujte. Zbylé Salko můžete použít jako polevu