Recepty Smetanová omáčka z lišek

Smetanová omáčka z lišek

Ingredience

  • 250 g lišek
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 250 g smetany na vaření Tatra
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • trochu muškátového oříšku
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř

 

Bramborové placky:

  • 500 g brambor (varný typ C)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Houby nejprve očistěte a v případě potřeby pokrájejte na menší kusy.
  2. V hlubší pánvi rozpusťte máslo a nechte rozehřát. Poté přisypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek, krátce orestujte a přilijte víno. To nechte odpařit.
  3. Přisypte nakrájené houby, přidejte ještě trochu másla a restujte asi 5 minut. Přisypte koření, zalijte smetanou, vývarem, přidejte tymián a povařte do zhoustnutí asi 20 minut.
  4. Dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Na ozdobu orestujte na másle pár malých lišek a omáčku podávejte s bramborovými plackami.

 

Bramborové placky:

  1. Brambory nejprve uvařte ve slupce, nechte zchladnout a poté oloupejte.
  2. Ty pak protlačte přes lis na brambory a smíchejte s vejcem, moukou a solí.
  3. Vypracujte těsto, které tvarujte do malých placiček a opečte je nasucho na pánvi.

 

TIP: Pokud nemáte lišky, můžete samozřejmě použít i jiný oblíbený druh hub.

Použité produkty