Ingredience
- 250 g lišek
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- 250 g smetany na vaření Tatra
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- trochu muškátového oříšku
- 5 snítek čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
Bramborové placky:
- 500 g brambor (varný typ C)
- 300 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Houby nejprve očistěte a v případě potřeby pokrájejte na menší kusy.
- V hlubší pánvi rozpusťte máslo a nechte rozehřát. Poté přisypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek, krátce orestujte a přilijte víno. To nechte odpařit.
- Přisypte nakrájené houby, přidejte ještě trochu másla a restujte asi 5 minut. Přisypte koření, zalijte smetanou, vývarem, přidejte tymián a povařte do zhoustnutí asi 20 minut.
- Dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Na ozdobu orestujte na másle pár malých lišek a omáčku podávejte s bramborovými plackami.
Bramborové placky:
- Brambory nejprve uvařte ve slupce, nechte zchladnout a poté oloupejte.
- Ty pak protlačte přes lis na brambory a smíchejte s vejcem, moukou a solí.
- Vypracujte těsto, které tvarujte do malých placiček a opečte je nasucho na pánvi.
TIP: Pokud nemáte lišky, můžete samozřejmě použít i jiný oblíbený druh hub.