Ingredience
- 1 kg brambor
- sůl
- 200 g dětské krupičky
- 1 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- máslo Tatra
- 200 g mletého máku
Vanilkový přeliv:
- 400 ml smetany ke šlehání 30% Tatra
- 1 vanilkový lusk
- 4 žloutky
- 50 g cukru krupice
- špetka soli
Na ozdobu:
- 10 blum
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup
- Brambory nakrájejte na menší kousky a uvařte zcela doměkka v osolené vodě. Poté je sceďte, zasypte dětskou krupičkou a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. Nechte téměř vychladnout.
- Dejte vařit dostatek vody do většího hrnce. K bramborám přidejte vejce, špetku soli a polohrubou mouku. Uhněťte rukama rychle v těsto – když se moc lepí, přidejte mouku, ale ne zbytečně moc, aby šišky zůstaly krásně kypré.
- Z těsta vytvarujte čtyři tlusté hady, krájejte je na kousky a tvořte šišky. Vařte na dvě várky ve vroucí vodě, cca 4–6 minut dle velikosti. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Mezitím nakrájejte blumy na menší kousky a zlehka je povařte ve čtyřech lžících vody. Ke konci je promíchejte se lžící moučkového cukru.
- Postupně nechte uvařené šišky okapat. Poté je přesypte do mísy s máslem a mletým mákem, kde je opatrně promíchejte. Čas od času to zopakujte, aby vám nezačaly šišky osychat.
- Vanilkový přeliv: V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. Do malého hrnce či rendlíku vlijte smetanu, přisypte špetku soli, vyškrábněte vanilkový lusk a semínka i samotný lusk vhoďte do smetany.
- Zahřívejte na sporáku a jakmile se začnou dělat malinké bublinky, stáhněte z plotny, tedy těsně před bodem varu. Vyndejte prázdný lusk, opět prošlehejte žloutky s cukrem a po stěně opatrně přilévejte tenkým pramínkem smetanu. Postupně zašlehávejte.
- Směs vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Poté odstavte a ihned servírujte s obalenými šiškami. Na ozdobu přidejte povařené blumy.