Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 100 g studené smetany ke šlehání 30% Tatra
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 200 g studeného tradičního másla Tatra
- špetka soli
Náplň:
- 100 g smetany ke šlehání 30% Tatra
- 220 g vlašských ořechů (mletých/rozmixovaných)
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce medu
Na dokončení:
- 1 žloutek
- 1 lžička vody
- moučkový cukr na ozdobu
Postup
- Všechny ingredience na těsto smíchejte – můžete ručně, případně v robotu s K metlou. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice asi na 30 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Stačí jen všechny ingredience dobře smíchat, není třeba vařit.
- Těsto rozdělte na čtyři stejné díly, kdy každý díl propracujte krátce v rukách a pak rozválejte do kruhu.
- Každý kruh rozdělte na šest dílů, aby vám vznikly trojúhelníky. Na vnější/širší stranu dejte vždy lžičku náplně, zatočte do rohlíčku a konce zmáčkněte, ať nevyteče náplň. Vzniklý rohlíček trochu zahněte do tvaru podkovy.
- Potřete ho žloutkem smíchaným s vodou a pečte na 175 °C horní dolní ohřev dozlatova. Poté už stačí jen pocukrovat.