Ingredience
Na ořechové těsto:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 200 g farmářského másla Tatra
- 40 ml rumu tuzemáku
- pár zrnek soli
Na krém:
- 200 g farmářského másla Tatra
- 200 g karamelového Salka
Na zdobení:
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžíce běžného oleje (řepkový či slunečnicový)
- hrst lyofilizovaných malin (sušených mrazem)
Postup
Den předem si připravte karamelový krém a těsto na ořechová kolečka.
Nejprve vyšlehejte ručním šlehačem máslo. Pak do něj natřikrát jen krátce zašlehejte karamelové Salko. Krém nechte důkladně vychladit v lednici, aby ztuhnul.
Ořechová kolečka si připravte následovně. Smíchejte mouku, jemně mleté vlašské ořechy, moučkový cukr a malou špetku soli. Přidejte nakrájené máslo a rum a zpracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a také nechte v lednici odpočívat.
Druhý den těsto vyndejte z lednice a až trochu povolí, rozkrojte ho na půl, z každé půlky vyválejte tenkou placku a vykrajujte kolečka. Ty pak skládejte na plech s pečicím papírem nebo podložkou. Kolečka pečte v předehřáté troubě na horkovzduch na 180 stupňů asi 4–5 minut. Pak je nechte zchladnout.
Krém přendejte do cukrářského sáčku a naneste ho na každé druhé kolečko. Přiklopte prázdným kolečkem a lehce zmáčkněte. Čokoládu nechte rozpustit na 30–40 sekund v mikrovlnné troubě nebo na vodní lázni. Zamíchejte do ní olej. Lyofilizované maliny rozmixujte v kutru na prach, který ještě prosejte přes jemné sítko.
Každý kousek cukroví namočte do čokoládové polevy a hned ozdobte malinovým prachem.
Nechte ztuhnout v lednici. Cukroví skladujte v uzavíratelné krabici v chladu.