Medovník či Marlenka
15.09.2014 14:12
Ingredience:
- 1x Tatra Salko nebo Tatra Salko karamel
- 250 g Tatra másla
- 1x sáček karamelového nebo smetanového pudinkového prášku
- 150 g Hery (nebo jiného tuku)
- 1 hrnek cukru
- 3 lžíce medu
- 2 celá vejce
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 400 ml Tatra mléka 1,5%
- koňak nebo rum
- na zdobení mleté vlašské ořechy
Postup:
Z mléka připravíme hustší karamelový nebo smetanový pudink. Předem zkaramelizované Salko nebo Salko karamel, vychlazený pudink a změklé máslo vyšleháme do hladkého krému. Pro přípravu těsta ve vodní lázni rozpustíme Heru, do které přimícháme med a hrnek cukru. Přidáme vejce, mouku a lžičku jedlé sody.
Vše mícháme, dokud nevznikne lepkavé těsto. Vyklopíme ho na vál a dále s ním pracujeme. Těsto, které stále hojně podsypáváme moukou, vyválíme dohladka. Necháme 10-15 minut odležet v chladničce.
Opět vyválíme a vykrájíme 5 až 7 stejně velkých kulatých placek (pro usnadnění můžeme použít lehce pomoučenou potravinářskou fólii), které pokládáme na pečící papír a pečeme při teplotě 175°C.
Placky potřeme trochou koňaku nebo rumu a spojíme krémem, kterým následně potřeme i vršek a stěny dortu. Nakonec celé posypeme mletými vlašskými ořechy. Před podáváním necháme alespoň jeden den v chladu uležet.