Recepty Medovník

Medovník

Sladká tečka ke kávě? Medovník je ta správná volba.

Ingredience

  • 150 g Hery na pečení
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 lžíce medu
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 400 ml polotučného mléka Tatra
  • 1 pudinkový prášek
  • 250 g Tatra máslo 82 %
  • Salko karamel 397 g
  • rum
  • vlašské ořechy

Postup

TĚSTO:

  1. Ve vodní lázni si rozpustíme Heru.
  2. Přisypeme krystalový cukr a pečlivě promícháme.
  3. Přidáme med, pečlivě promícháme.
  4. Zašleháme vejce.
  5. Do hotové směsi přidáme mouku a jedlou sodu a opět pečlivě zamícháme.
  6. Mělo by nám vzniknout lepkavé těsto, které dáme na vál posypaný dostatečným množstvím mouky a vyválíme. Na 20 minut dáme hotové těsto do lednice.

 

KRÉM:

  1. Do hrnce nalijeme mléko.
  2. Do mléka nasypeme karamelový pudink a uvaříme do hustého pudinku.
  3. Sundáme z plotny, přikryjeme potravinářskou folií a necháme úplně vychladnout.
  4. Mezitím vezmeme změklé máslo a Salko karamel a vyšleháme dohromady do hladka.
  5. Do vychladlého pudinku zašleháme směs z másla a karamelového Salka, čímž vznikne hladký krém.

 

FINÁLE:

  1. Po vychladnutí vezmeme těsto a vyválíme ho na pečícím papíru.
  2. Z vyváleného těsta vykrájíme 5 stejně velkých kulatých placek a ty pečeme v troubě při 175 °C.
  3. Každou placku potřeme rumem a hotovým krémem a jednotlivé placky klademe na sebe.
  4. Celý dort poté potřeme krémem (i po stranách) a obsypeme ho mletými vlašskými ořechy. Vrch ozdobíme vlašskými ořechy a karamelovým Salkem.
  5. Takto hotový dort necháme 1 den uležet v chladu.

Videorecept

Použité produkty