Recepty Máslové palačinky s jahodami a smetanou

Máslové palačinky s jahodami a smetanou

Ingredience

Těsto:

  • 130 g hladké mouky,
  • 300 ml polotučného mléka Tatra,
  • 3 vejce,
  • 5 lžic rozpuštěného tradičního másla Tatra,
  • špetka soli,
  • 1 vanilkový cukr,

 

Náplň:

  • 350 g jahod,
  • 500 g smetany ke šlehání 30% Tatra,
  • cukr moučka dle potřeby,

 

K podávání:

  • uvařená káva,
  • mléko do kávy plnotučné 4% Tatra

Postup

  1. V misce nejprve prošlehejte vejce s vanilkovým cukrem, solí, mlékem a rozpuštěným máslem (ne horkým). Přimíchejte také mouku a nechte 30 minut odstát.
  2. Mezitím nasypte do rendlíku nakrájené jahody, prohřejte doměkka, rozmixujte a zredukujte do požadované hustoty. Stačí při varu míchat, aby se odpařila přebytečná voda. Následně nechte vychladnout.
  3. Na středně rozpálenou pánev nalijte naběračkou těsto, opravdu tenkou vrstvu. Opékejte z obou stran dozlatova, stále na středním plameni. Hotové palačinky skládejte na sebe vedle na talíř a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  4. Vychladlý jahodový rozvar smíchejte s předem dobře vychlazenou a ušlehanou smetanou ke šlehání. Kdo chce, může dosladit cca 1 lžící cukru moučka. Přimíchejte trochu jahod nakrájených na kostičky a začněte plnit palačinky. Dozdobte dle fantazie.

Použité produkty