Ingredience
Těsto:
- 130 g hladké mouky,
- 300 ml polotučného mléka Tatra,
- 3 vejce,
- 5 lžic rozpuštěného tradičního másla Tatra,
- špetka soli,
- 1 vanilkový cukr,
Náplň:
- 350 g jahod,
- 500 g smetany ke šlehání 30% Tatra,
- cukr moučka dle potřeby,
K podávání:
- uvařená káva,
- mléko do kávy plnotučné 4% Tatra
Postup
- V misce nejprve prošlehejte vejce s vanilkovým cukrem, solí, mlékem a rozpuštěným máslem (ne horkým). Přimíchejte také mouku a nechte 30 minut odstát.
- Mezitím nasypte do rendlíku nakrájené jahody, prohřejte doměkka, rozmixujte a zredukujte do požadované hustoty. Stačí při varu míchat, aby se odpařila přebytečná voda. Následně nechte vychladnout.
- Na středně rozpálenou pánev nalijte naběračkou těsto, opravdu tenkou vrstvu. Opékejte z obou stran dozlatova, stále na středním plameni. Hotové palačinky skládejte na sebe vedle na talíř a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Vychladlý jahodový rozvar smíchejte s předem dobře vychlazenou a ušlehanou smetanou ke šlehání. Kdo chce, může dosladit cca 1 lžící cukru moučka. Přimíchejte trochu jahod nakrájených na kostičky a začněte plnit palačinky. Dozdobte dle fantazie.