Lívance s borůvkovým žahourem
30.01.2014 11:35
Suroviny 4 osoby:
Mléko 500ml,polohrubá mouka 400gr.,vejce 3ks,droždí 30gr.,krupicový cukr 100gr.,špetka soli,špetka citrónové kůry,máslo na smažení 80gr., cukr moučka 150gr.,1 pol. lžíce skořice,tvaroh 250gr.,borůvkový žahour (případně džem 80gr.),cukr moučka 2 polévkové lžíce. V sezoně borůvky a máta na ozdobu.
Technologický postup:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, vmícháme mouku, přidáme cukr, vejce, špetku soli a umícháme hladké řídké těsto, které necháme na teplém místě nakynout, dokud neznásobí jednou svůj objem, cca 50 minut.
Po vykynutí už těsto nemícháme, aby nám neslehlo. Lžíci jej nabíráme a na horké pánvi s máslem tvoříme lívanečky. Pečeme zvolna po obou stranách dozlatova. Po usmažení obalíme ve směsi cukru a skořice.
Lívance dáme na talíř a potřeme umíchaným tvarohem s borůvkovým žahourem a cukrem dle vlastní chuti. V sezóně zdobíme borůvkami a mátou. Jako adekvátní náhradu za borůvkový žahour je možné použít borůvkový džem.
Recept na borůvkový žahour:
Ingredience:
- 500 g borůvek
- 1 lžíce másla
- 1 sklenice vody
- 2 dcl sladké smetany
- 500 g cukru
- 2 lžíce perníku
- mletá skořice
- citronová kůra
Postup:
Borůvky propereme, posypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Směs zahustíme perníkem, smetanou a nakonec okořeníme skořicí a citronovou kůrou.