Ingredience
- 300 g rýže Arborio nebo Carnaroli
- 2 červené papriky
- 1 žlutá paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 plátky studeného tradičního másla Tatra
- 100 g parmezánu
- 100 ml suchého bílého vína
- 600 ml horkého zeleninového vývaru
- olivový olej
- sůl, pepř
Na ozdobu:
- mini mozzarella
- mikrobylinky
Postup
- Papriky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 25 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
- Jakmile začnou černat, vytáhněte je, přendejte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte takto vychladnout.
- Poté sundejte slupku a očistěte papriky od semínek a stopky. Očištěné kusy nakrájejte, trochu si dejte stranou na ozdobu a zbytek rozmixujte se lžící olivového oleje.
- V hrnci nebo pánvi s vysokým okrajem rozpusťte plátek másla se lžící oleje a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Krátce orestujte i česnek a přisypte rýži.
- Zarestujte, podlijte vínem a nechte ho odpařit. Nyní postupně po naběračkách podlévejte směs vývarem, a to vždy tak, aby byla rýže jemně ponořená. Pokaždé míchejte, nechte tekutinu vstřebat a odpařit a zase přilijte další.
- Takto vařte risotto do stavu tzv. naskus, kdy si zachová lehkou pevnost zrníček. V průběhu lehce osolte (pokud není vývar slaný; zároveň myslete na to, že používáte i parmezán, který je slaný).
- Odstavte z plotny a postupně vmíchejte pyré z paprik, nastrouhaný parmezán a dva plátky studeného másla. Risotto rozdělte do talířů, ozdobte mozzarellou, mikrobylinkami, zbylými nakrájenými paprikami a čerstvě namletým pepřem.