Recepty Krémové risotto z pečených paprik

Krémové risotto z pečených paprik

Ingredience

  • 300 g rýže Arborio nebo Carnaroli
  • 2 červené papriky
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 plátky studeného tradičního másla Tatra
  • 100 g parmezánu
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 600 ml horkého zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

Na ozdobu:

  • mini mozzarella
  • mikrobylinky

Postup

  1. Papriky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 25 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  2. Jakmile začnou černat, vytáhněte je, přendejte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte takto vychladnout.
  3. Poté sundejte slupku a očistěte papriky od semínek a stopky. Očištěné kusy nakrájejte, trochu si dejte stranou na ozdobu a zbytek rozmixujte se lžící olivového oleje.
  4. V hrnci nebo pánvi s vysokým okrajem rozpusťte plátek másla se lžící oleje a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Krátce orestujte i česnek a přisypte rýži.
  5. Zarestujte, podlijte vínem a nechte ho odpařit. Nyní postupně po naběračkách podlévejte směs vývarem, a to vždy tak, aby byla rýže jemně ponořená. Pokaždé míchejte, nechte tekutinu vstřebat a odpařit a zase přilijte další.
  6. Takto vařte risotto do stavu tzv. naskus, kdy si zachová lehkou pevnost zrníček. V průběhu lehce osolte (pokud není vývar slaný; zároveň myslete na to, že používáte i parmezán, který je slaný).
  7. Odstavte z plotny a postupně vmíchejte pyré z paprik, nastrouhaný parmezán a dva plátky studeného másla. Risotto rozdělte do talířů, ozdobte mozzarellou, mikrobylinkami, zbylými nakrájenými paprikami a čerstvě namletým pepřem.

Použité produkty