Krémová polévka z bílého a zeleného chřestu
30.01.2014 11:33
Suroviny 4 osoby:
Zelený chřest 750 gr., bílý chřest 750 gr., slepičí nebo kuřecí vývar 8dcl, živočišná smetana 31% 2x1 dcl, čerstvý špenát 50 gr., cibule 1 velká, máslo 80 gr., olivový olej panenský 1dcl,sůl dle chuti, cukr krupice 1 mocca lžíce, brambora 150 gr.
Technologický postup:
Čerstvý ,pevný chřest zbavíme pupenů, opatrně oloupeme škrabkou na chřest a odřízneme spodní část asi 1 cm. Chřest nakrájíme na 5cm špalíčky. Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Ve dvou rendlíkách rozehřejeme máslo s olivovým olejem a cibulku necháme zesklovatět. Zalijeme vývarem, přidáme připravený chřest, zvlášť zelený a zvlášť bílý. Do rendlíku s bílým chřestem vložíme očištěnou, na kostičky nakrájenou bramboru, uvaříme, rozmixujeme a přepasírujeme. K uvařenému zelenému chřestu přidáme čerstvý špenát a rozmixujeme. Do obou polévek nalijeme smetanu, dochutíme solí, špetkou cukru a čerstvě nastrouhaným bílým pepřem. Do talíře nalijeme obě polévky současně tak, aby se neslily. Podáváme s vykrojeným opečeným bílým toastem nebo zblanšírovaným chřestem, který svážeme spařeným pórkem.