Ingredience
Na těsto:
- 260 g Lotus sušenek
- 150 g dětských piškotů
- 200 g zkaramelizovaného Salka varem
- 140 g povoleného másla Tatra
- 5 lžic rumu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 80 g moučkového cukru
- trocha moučkového cukru na vysypání formičky
Na náplň:
- 100 g zkaramelizovaného Salka varem
- 60 g změklého másla Tatra
- cca 50 dětských piškotů na dokončení
Postup
- Začněte s karamelizováním Salka. Z plechovky odstraňte etiketu, vložte ji do velkého hrnce a ten naplňte vodou tak, aby byla plechovka kompletně ponořená. Pod pokličkou mírně vařte 2 hodiny, následně nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Jakmile je Salko již zkaramelizované a vychladlé, připravte těsto. Lotus sušenky spolu s piškoty rozmixujte na drobky, následně smíchejte s cukrem, skořicí, zkaramelizovaným Salkem a změklým máslem a vypracujte lehce lepivé těsto.
- Dejte ho ztuhnout do lednice na 30 minut. Mezitím připravte náplň. Ručním šlehačem vyšlehejte změklé máslo do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Nyní přidejte zkaramelizované Salko a krátce prošlehejte. Našlehanou náplň přesuňte do zdobicího sáčku či lahvičky.
- Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte stojánek, máte práci o dost jednodušší. Uzavřenou formičku lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje.
- Naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem. Odřízněte přebytek těsta, pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj vždy odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte.
- Vytvarované úlky naplňte připravenou náplní a každý kus přiklopte piškotem.
- Nakonec překlopte a nechte v lednici odležet alespoň den.