Ingredience
- 1 kg dýně hokaido
- 700 ml vývaru
- 200 ml smetany na vaření 10% Tatra
- 1 šalotka
- 1 sladší a zralé jablko
- 2 lžíce tradičního másla Tatra
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
Na ozdobu:
- domácí krutonky
- dýňová semínka
- mikrobylinky
- chilli vločky
Postup
- Šalotku nakrájejte nadrobno a nechte zpěnit na másle.
- Přidejte dýni nakrájenou na kostky (loupat ji nemusíte) a pořádně orestujte.
- Přidejte nakrájené jablko, zalijte vývarem a osolte.
- Přikryjte poklicí, přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a nechte probublávat cca 15–30 minut doměkka.
- Rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu, muškátový oříšek a pepř se solí dle chuti.
- Polévku podávejte ozdobenou krutonky, dýňovými semínky, mikrobylinkami a chilli vločkami.