Historie

1939

Vznik mlékárny Hlinsko

Historie Mlékárny Hlinsko sahá až do roku 1939. Mlékárnu založila švýcarská společnost Nestlé. Samotná stavba mlékárny, později přezdívané „nestlovka“, byla oficiálně zahájena 4. července 1940. Společnost Nestlé se při výběru lokality rozhodovala dle čistoty přírody a kvality mléka. Hlinsko se nachází na Českomoravské vrchovině, oblasti zvláště známé pro svoji čistou přírodu, která se podobá alpským pastvinám.

1942

Spuštění výroby a první export

Výrobní technologie mlékárně dodaly převážně německé, švýcarské a dánské firmy. První provoz mlékárny byl spuštěn 1. prosince 1942. Za první rok provozu Mlékárna Hlinsko zpracovala 2 miliony litrů syrového mléka do sušeného mléka, kondenzovaného mléka, másla a sušeného podmáslí. Pro představu, v současnosti Mlékárna Hlinsko zpracovává více než 200 miliónů litrů mléka ročně.

1947

Rozšíření výroby sušeného mléka

Rok 1947 přinesl rozšíření výroby sušeného mléka. Sušené mléko získalo na oblibě pro svoji bakteriální čistotu a stabilitu kyselosti i tučnosti. Přesně tyto vlastnosti se tehdy staly trendem k zajištění dobrého zdravotního vývoje kojenců. Mlékárna Hlinsko rozšířila své portfolio výrobků o sušené mléko pro kojence a stala se tak lídrem ve službách dětské výživy. Také byly zrealizovány první exporty výrobků do více jak 25 ti zemí po celém světě.

1948

Převzetí mlékárny hlinsko národním podnikem průmyslu mléčné výživy

Mlékárna Hlinsko v tehdejším Československu byla v poválečném období jediným výrobcem sušeného mléka, sušeného podmáslí, másla a kondenzovaného mléka. V únoru roku 1948 si tzv. „nestlovku“ převzal národní podnik Průmyslu mléčné výživy. Švýcaři usilovali o to, aby se jedinečná receptura slazeného kondenzovaného mléka nikdy nedostala na veřejnost. Ukázalo se však, že se zaměstnancům Mlékárny Hlinsko za švýcarského vedení podařilo získat váhové poměry jednotlivých surovin a výroba legendárního kondenzovaného mléka tak mohla pokračovat dál.

1964

Vznik značky tatra

Příběh značky Tatra tradujeme od 3. listopadu 1964, kdy se začalo v Mlékárně Hlinsko vyrábět kondenzované slazené mléko. Mléčné výrobky od této chvíle doprovází motivy tradičních horských pastvin, které tehdy podporovaly československou vzájemnost. Výrobní program Mlékárny Hlinsko byl rozšířen o trvanlivé mléko, máslo, smetany, zmrzliny, ledové tříště a tvarohy, které se uvedly na trh v roce 2015. Pro profesionální kuchaře a cukráře dodáváme v rámci gastro segmentu výrobky pod značkou Tatra Professional.

1967

Příběh herce Oldřicha Nového

Herec Oldřich Nový zaslal do Mlékárny Hlinsko dopis, ve kterém popisoval svůj příběh s tehdy novou Jesenkou. V dopise Oldřich Nový popisoval, jak se účastnil dlouhých porad a ke kávě si pravidelně otevíral Jesenku. Hrdlo tuby se v některých případech ucpávalo ztuhlým tukem, který bránil přístupu ke slazené smetaně. Se sílícím tlakem herce ruky, zadní uzávěr tuby povolil a obsah Jesenky vystřelil ven. K náramnému veselí účastníků schůze postříkal několik svých přísedících sousedů.

„Legendární značky Jesenka, Piknik a Pikao“

Mlékárna Hlinsko je hrdá na svoji technologii pro výrobu kondenzovaného slazeného mléka, která je na světě unikátní. Receptury, které aktuálně používáme, jsou prověřené desítkami let praxe. Od prvního dne výroby až do současnosti používáme stále stejné postupy, výrobní praxi, receptury a především technologické zařízení.

Mlékárna Hlinsko disponuje jedinečným technologickým zařízením. Podtlakové odparky pro Mlékárnu Hlinsko, jako pro jedinou společnost na světě, vyrobilo SONP Kladno. Díky jedinečným strojům mají naše výrobky Pikao, Piknik, Jesenka a Salko charakteristickou a nenapodobitelnou chuť.


1994

Spuštění výroby trvanlivého mléka

1998

Vysoká jakost produktů je priorita

Mlékárna Hlinsko se pyšní svými výrobky prvotřídní kvality. Zpracované mléko je vždy z českých chovů a je pravidelně kontrolováno. Mlékárna dlouhodobě investuje do nejmodernějších technologií a do systému řízení kvality.

Od roku 1998 je zde zaveden systém řízení kontrolních a kritických bodů ve výrobě (HACCP). Od roku 2004 je společnost držitelem certifikátu IFS.

O kvalitě výrobků svědčí ocenění z různých soutěží, jako například Mlékárenský výrobek roku, kde Mlékárna Hlinsko v roce 2019 uspěla s Ledovou kávou a v roce 2021 získala ocenění tvarohového dezertu Mlsni.si. s jahodovou marmeládou.

2013

Instalace linky na výrobu tvarohů

2021

Uvedení mléčných dezertů 2021

V roce 2021 jsme uvedli na trh nové mléčné dezerty. Ochucený dezert Tatra Mlsni.si tvarohový mix z polotučného tvarohu a mléčný dezert Tatra Mlsni.si VLA z plnotučného mléka s krémově vláčnou konzistencí. Vše dokonale doplňují ty nejkvalitnější marmelády s velkými kousky ovoce.

Používáním webu www.tatramleko.cz vyjadřujete souhlas s používáním cookies, které jsou pro jeho chod nezbytné. Více o cookies