Recepty Tradiční mazanec s polevou ze Salko karamel

Tradiční mazanec s polevou ze Salko karamel

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g smetany ke šlehání Tatra
  • 20 g droždí
  • 40 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 100 g změklého másla Tatra
  • špetka soli

 

Karamelová poleva:

  • 6 lžic Salka karamel
  • 6 lžic smetany ke šlehání Tatra
  • 6 lžic másla Tatra
  • 1 lžička mleté skořice
  • mandlové lupínky na ozdobu

Postup

  1. Nejprve nalijte vlažnou smetanu do mísy, rozdrobte čerstvé droždí a přimíchejte 1 lžičku cukru.
  2. Poté zaprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte chvíli odstát. Do 5–10 minut by vám měl vzejít kvásek.
  3. Do mísy nasypte půl kila mouky, přisypte sůl po okrajích a vytvořte důlek. Přilijte kvásek, zbylý cukr i vanilkový cukr, celé vejce a oba žloutky. 
  4. Začněte míchat od středu mísy a po chvíli přidejte změklé máslo na drobné kostičky. Vypracujte nelepivé těsto a dejte kynout do čisté mísy pod fólii. Mělo by stačit asi 1,5 hodiny. 
  5. Nakynuté těsto přendejte na vál, rozdělte na 20 dílků a vyválejte do válečků dlouhých asi 20 cm. Vždy dva válečky zamotejte mezi sebou, spojte je do kruhu a přimáčkněte konce. 
  6. Vzniklé věnečky skládejte postupně na plech vyložený pečicím papírem tak, aby měly dostatečné rozestupy. Přikryjte znovu fólií a nechte ještě asi 10 minut dokynout. 
  7. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte cca 30 minut dozlatova. Po vytažení z trouby nechte věnečky vychladnout, potřete je předem připravenou karamelovou polevou a zasypte mandlovými lupínky.
  8. Jak na polevu? V rendlíku zahřejte a spojte Salko karamel, smetanu a máslo do tekutější konzistence. Na závěr přidejte mletou skořici. 

 

 TIP: Pokud nechcete motat věnečky, můžete připravit klasické bochánky v mini velikosti.

Použité produkty