Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 200 g smetany ke šlehání Tatra
- 20 g droždí
- 40 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce + 2 žloutky
- 100 g změklého másla Tatra
- špetka soli
Karamelová poleva:
- 6 lžic Salka karamel
- 6 lžic smetany ke šlehání Tatra
- 6 lžic másla Tatra
- 1 lžička mleté skořice
- mandlové lupínky na ozdobu
Postup
- Nejprve nalijte vlažnou smetanu do mísy, rozdrobte čerstvé droždí a přimíchejte 1 lžičku cukru.
- Poté zaprašte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte chvíli odstát. Do 5–10 minut by vám měl vzejít kvásek.
- Do mísy nasypte půl kila mouky, přisypte sůl po okrajích a vytvořte důlek. Přilijte kvásek, zbylý cukr i vanilkový cukr, celé vejce a oba žloutky.
- Začněte míchat od středu mísy a po chvíli přidejte změklé máslo na drobné kostičky. Vypracujte nelepivé těsto a dejte kynout do čisté mísy pod fólii. Mělo by stačit asi 1,5 hodiny.
- Nakynuté těsto přendejte na vál, rozdělte na 20 dílků a vyválejte do válečků dlouhých asi 20 cm. Vždy dva válečky zamotejte mezi sebou, spojte je do kruhu a přimáčkněte konce.
- Vzniklé věnečky skládejte postupně na plech vyložený pečicím papírem tak, aby měly dostatečné rozestupy. Přikryjte znovu fólií a nechte ještě asi 10 minut dokynout.
- Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte cca 30 minut dozlatova. Po vytažení z trouby nechte věnečky vychladnout, potřete je předem připravenou karamelovou polevou a zasypte mandlovými lupínky.
- Jak na polevu? V rendlíku zahřejte a spojte Salko karamel, smetanu a máslo do tekutější konzistence. Na závěr přidejte mletou skořici.
TIP: Pokud nechcete motat věnečky, můžete připravit klasické bochánky v mini velikosti.