Ingredience
- 500 g zeleného chřestu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla Tatra
- cca 400 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- cca 1/2 balení smetany na vaření Tatra
- 40 g nastrouhaného parmezánu
- bylinky dle chuti (např. bazalka)
- sůl, pepř
Na dokončení:
- 4 vejce
- mikrobylinky nebo klíčky
- smetana na vaření Tatra na ozdobu
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno a přesypte do hrnce s rozpuštěným máslem. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a vše orestujte hezky dozlatova.
- Chřest zbavte dřevnatých konců, stonky nakrájejte na menší kousky a pár špiček si nechte stranou na ozdobu.
- Kousky chřestu přesypte do hrnce, krátce orestujte, osolte a opepřete. Zalijte vývarem, přidejte bylinky a vařte do změknutí asi 15 minut. Mezitím si dejte vařit vejce (natvrdo, případně naměkko, jak máte nejraději).
- Vypněte plotnu, do polévky přilijte trochu smetany na zjemnění a přidejte nastrouhaný parmezán. Dochuťte dle potřeby.
- Ještě krátce prohřejte a rozmixujte dohladka. Servírujte do hlubokého talíře, přidejte uvařené vejce, mikrobylinky, špičky chřestu a pomocí smetany připravte originální zdobení.