Recepty Chřestová polévka s vejcem a smetanou

Chřestová polévka s vejcem a smetanou

Ingredience

  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla Tatra
  • cca 400 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • cca 1/2 balení smetany na vaření Tatra
  • 40 g nastrouhaného parmezánu
  • bylinky dle chuti (např. bazalka)
  • sůl, pepř

 

Na dokončení:

  • 4 vejce
  • mikrobylinky nebo klíčky
  • smetana na vaření Tatra na ozdobu

Postup

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a přesypte do hrnce s rozpuštěným máslem. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a vše orestujte hezky dozlatova.
  2. Chřest zbavte dřevnatých konců, stonky nakrájejte na menší kousky a pár špiček si nechte stranou na ozdobu.
  3. Kousky chřestu přesypte do hrnce, krátce orestujte, osolte a opepřete. Zalijte vývarem, přidejte bylinky a vařte do změknutí asi 15 minut. Mezitím si dejte vařit vejce (natvrdo, případně naměkko, jak máte nejraději).
  4. Vypněte plotnu, do polévky přilijte trochu smetany na zjemnění a přidejte nastrouhaný parmezán. Dochuťte dle potřeby.
  5. Ještě krátce prohřejte a rozmixujte dohladka. Servírujte do hlubokého talíře, přidejte uvařené vejce, mikrobylinky, špičky chřestu a pomocí smetany připravte originální zdobení.

Použité produkty