Ingredience
- 2 vaničky tvarohu tučného Tatra
- 300 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
- 1 lžíce cukru moučka
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 plátky tradičního másla Tatra
Ovocný rozvar:
- cca 500 g jahod
- 1 lžíce cukru (podle kyselosti jahod)
- 2 lžíce celého máku
Na dokončení:
- smetana ke šlehání 30% Tatra
- čerstvá máta
Postup
- Nejprve smíchejte vejce s cukrem, tvarohem a solí. Na závěr přisypejte hrubou mouku a promíchejte do kompaktního nelepivého těsta.
- Do hrnce nalijte dostatečné množství vody a dejte vařit. Z připraveného těsta tvarujte kuličky (pracovní desku si můžete lehce podsypat moukou, ale pozor, ať to nepřeženete – jinak budou knedlíky moc tuhé), opatrně je vkládejte do vroucí vody a vařte do té doby, než vyplavou na povrch.
- Jakmile jsou hotové, přendejte je do misky a dejte na ně máslo, aby se hezky rozpustilo. Promíchejte, díky tomu se knedlíky neslepí.
- Do rendlíku dejte nakrájené jahody (pár si nechte na ozdobu), přisypte trochu cukru a promíchejte. Podlijte vodou a nechte rozvařit. Dle potřeby trochu rozmixujte, přisypte mák a promíchejte.
- Hotové knedlíky podávejte s připraveným ovocným rozvarem, předem vyšlehanou smetanou a ozdobte mátou.