Recepty Karamelové včelí úlky

Karamelové včelí úlky

Ingredience

Na těsto:

  • 260 g Lotus sušenek
  • 150 g dětských piškotů
  • 200 g zkaramelizovaného Salka varem
  • 140 g povoleného másla Tatra
  • 5 lžic rumu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 80 g moučkového cukru
  • trocha moučkového cukru na vysypání formičky

 

Na náplň:

  • 100 g zkaramelizovaného Salka varem
  • 60 g změklého másla Tatra
  • cca 50 dětských piškotů na dokončení

Postup

  1. Začněte s karamelizováním Salka. Z plechovky odstraňte etiketu, vložte ji do velkého hrnce a ten naplňte vodou tak, aby byla plechovka kompletně ponořená. Pod pokličkou mírně vařte 2 hodiny, následně nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Jakmile je Salko již zkaramelizované a vychladlé, připravte těsto. Lotus sušenky spolu s piškoty rozmixujte na drobky, následně smíchejte s cukrem, skořicí, zkaramelizovaným Salkem a změklým máslem a vypracujte lehce lepivé těsto.
  3. Dejte ho ztuhnout do lednice na 30 minut. Mezitím připravte náplň. Ručním šlehačem vyšlehejte změklé máslo do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Nyní přidejte zkaramelizované Salko a krátce prošlehejte. Našlehanou náplň přesuňte do zdobicího sáčku či lahvičky.
  4. Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte stojánek, máte práci o dost jednodušší. Uzavřenou formičku lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje.
  5. Naplňte těstem a uprostřed udělejte důlek prstem či tvořítkem. Odřízněte přebytek těsta, pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj vždy odložte a pokračujte dále, dokud celý stojánek nezaplníte.
  6. Vytvarované úlky naplňte připravenou náplní a každý kus přiklopte piškotem.
  7. Nakonec překlopte a nechte v lednici odležet alespoň den.