Recepty Maková bábovka s tvarohem

Maková bábovka s tvarohem

Ingredience

  • 280 g polohrubé mouky
  • 250 g tučného tvarohu Tatra
  • 140 g tradičního másla Tatra
  • 4 vejce
  • 190 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 kypřicí prášek
  • 3 lžíce mletého máku

 

Poleva:

  • horká voda
  • moučkový cukr
  • lyofilizované maliny nebo jahody

Postup

  1. Všechny suroviny si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
  2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, poté přišlehejte vejce, postupně i tvaroh a následně do mísy prosejte i mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí.
  3. Šlehejte vždy krátce, jen aby se suroviny spojily, toto těsto se nesmí přešlehat.
  4. Větší polovinu těsta přelijte rovnoměrně do formy, do zbylé části přimíchejte mák a opět nalijte rovnoměrně do formy. Stěrkou poté těsto uprostřed „propíchejte“, aby vzniklo mramorování.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut, propečenost otestujte špejlí. Nechte pak odstát 5 minut, vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  6. V horké vodě promíchejte moučkový cukr (množství dle potřeby), polijte bábovku a posypte lyofilizovaným ovocem.

Použité produkty