Ingredience
- 280 g polohrubé mouky
- 250 g tučného tvarohu Tatra
- 140 g tradičního másla Tatra
- 4 vejce
- 190 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 kypřicí prášek
- 3 lžíce mletého máku
Poleva:
- horká voda
- moučkový cukr
- lyofilizované maliny nebo jahody
Postup
- Všechny suroviny si připravte předem, aby měly pokojovou teplotu. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, poté přišlehejte vejce, postupně i tvaroh a následně do mísy prosejte i mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí.
- Šlehejte vždy krátce, jen aby se suroviny spojily, toto těsto se nesmí přešlehat.
- Větší polovinu těsta přelijte rovnoměrně do formy, do zbylé části přimíchejte mák a opět nalijte rovnoměrně do formy. Stěrkou poté těsto uprostřed „propíchejte“, aby vzniklo mramorování.
- Pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut, propečenost otestujte špejlí. Nechte pak odstát 5 minut, vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- V horké vodě promíchejte moučkový cukr (množství dle potřeby), polijte bábovku a posypte lyofilizovaným ovocem.