KuchyněRecept

Medovník či Marlenka

15.09.2014 14:12

Medovník či Marlenka

Ingredience:

  • 1x Tatra Salko nebo Tatra Salko karamel
  • 250 g Tatra másla
  • 1x sáček karamelového nebo smetanového pudinkového prášku
  • 150 g Hery (nebo jiného tuku)
  • 1 hrnek cukru
  • 3 lžíce medu
  • 2 celá vejce
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 ml Tatra mléka 1,5%
  • koňak nebo rum
  • na zdobení mleté vlašské ořechy

Postup:

Z mléka připravíme hustší karamelový nebo smetanový pudink. Předem zkaramelizované Salko nebo Salko karamel, vychlazený pudink a změklé máslo vyšleháme do hladkého krému. Pro přípravu těsta ve vodní lázni rozpustíme Heru, do které přimícháme med a hrnek cukru. Přidáme vejce, mouku a lžičku jedlé sody.

Vše mícháme, dokud nevznikne lepkavé těsto. Vyklopíme ho na vál a dále s ním pracujeme. Těsto, které stále hojně podsypáváme moukou, vyválíme dohladka. Necháme 10-15 minut odležet v chladničce.

Opět vyválíme a vykrájíme 5 až 7 stejně velkých kulatých placek (pro usnadnění můžeme použít lehce pomoučenou potravinářskou fólii), které pokládáme na pečící papír a pečeme při teplotě 175°C.

Placky potřeme trochou koňaku nebo rumu a spojíme krémem, kterým následně potřeme i vršek a stěny dortu. Nakonec celé posypeme mletými vlašskými ořechy. Před podáváním necháme alespoň jeden den v chladu uležet.


Odběr novinek

Přihlaste se k odběru e-mailového newsleteru.

Odběr novinek

Důležité odkazy

Mléko z českých chovů Kravík www.bezlepek.cz
AGROFERT
Člen koncernu AGROFERT
    Facebook   Navštivte náš YouTube

© 2017, Mlékárna Hlinsko, a.s. – všechna práva vyhrazena

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o.
Toto jsou internetové stránky společnosti Mlékárna Hlinsko, a.s. se sídlem Hlinsko, Kouty 53, PSČ 539 01, IČO 48169188, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Hradci Králové, v oddílu B, vložce 3061. Společnost Mlékárna Hlinsko, a.s. je členem koncernu AGROFERT

Nahoru ↑