KuchyněRecept

Lívance s borůvkovým žahourem

30.01.2014 11:35

Lívance s borůvkovým žahourem

Suroviny 4 osoby:

Mléko 500ml,polohrubá mouka 400gr.,vejce 3ks,droždí 30gr.,krupicový cukr 100gr.,špetka soli,špetka citrónové kůry,máslo na smažení 80gr., cukr moučka 150gr.,1 pol. lžíce skořice,tvaroh 250gr.,borůvkový žahour (případně džem 80gr.),cukr moučka 2 polévkové lžíce. V sezoně borůvky a máta na ozdobu.

Technologický postup:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, vmícháme mouku, přidáme cukr, vejce, špetku soli a umícháme hladké řídké těsto, které necháme na teplém místě nakynout, dokud neznásobí jednou svůj objem, cca 50 minut.

Po vykynutí už těsto nemícháme, aby nám neslehlo. Lžíci jej nabíráme a na horké pánvi s máslem tvoříme lívanečky. Pečeme zvolna po obou stranách dozlatova. Po usmažení obalíme ve směsi cukru a skořice.
Lívance dáme na talíř a potřeme umíchaným tvarohem s borůvkovým žahourem a cukrem dle vlastní chuti. V sezóně zdobíme borůvkami a mátou. Jako adekvátní náhradu za borůvkový žahour je možné použít borůvkový džem.

Recept na borůvkový žahour:

Ingredience:

  • 500 g borůvek
  • 1 lžíce másla
  • 1 sklenice vody
  • 2 dcl sladké smetany
  • 500 g cukru
  • 2 lžíce perníku
  • mletá skořice
  • citronová kůra

Postup:

Borůvky propereme, posypeme cukrem, přidáme máslo, trochu vody a vše rozvaříme. Směs zahustíme perníkem, smetanou a nakonec okořeníme skořicí a citronovou kůrou.


Odběr novinek

Přihlaste se k odběru e-mailového newsleteru.

Odběr novinek

Důležité odkazy

Mléko z českých chovů Kravík www.bezlepek.cz
AGROFERT
Člen koncernu AGROFERT
    Facebook   Navštivte náš YouTube

© 2017, Mlékárna Hlinsko, a.s. – všechna práva vyhrazena

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o.
Toto jsou internetové stránky společnosti Mlékárna Hlinsko, a.s. se sídlem Hlinsko, Kouty 53, PSČ 539 01, IČO 48169188, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Hradci Králové, v oddílu B, vložce 3061. Společnost Mlékárna Hlinsko, a.s. je členem koncernu AGROFERT

Nahoru ↑